Traumaklachten en -verwerking bij Psycholoog Brasschaat

Een trauma is een indrukwekkende gebeurtenis in je leven. Iets dat je hebt meegemaakt, of iets dat je gehoord of gezien hebt dat op je netvlies gebrand blijft. Voor de rest van je leven.

Vergeten?

Tenminste, veel mensen blijken goed in staat om snel na zo’n ervaring het leven weer op te pakken en alles bijna helemaal te vergeten. Zeker niet meer elke dag en zeker niet meer onverwacht. We zijn er goed in, onze geest weet duizenden trucjes om ons het leven te verzachten. Maar, die trucjes zijn niet altijd even goed voor ons.

Plots is het daar

Vaak steekt een slecht verwerkt trauma na een tijdje weer de kop op. Het verrast je. Je schrikt van jezelf. En dan zijn ineens al die afweermethoden weg. Het zoekt je op in je dromen, je piekert erover, je krijgt misschien wel huilbuien, angstaanvallen. Alsof een spook je bezoekt.

Het bepaalt alles

Veel mensen raken in paniek en uitgeput van onmacht. Want met al je denkvermogen, gesprekken met vrienden en familie lukt het je niet er meer vanaf te komen. Het neemt je leven in beslag en dat gaat van kwaad tot erger.

Goed te behandelen

Traumaklachten en -verwerking zijn heel goed te behandelen, en heel lastig op eigen houtje te lijf te gaan. Er zijn verschillende methoden, welke we gebruiken hangt af van welke het beste bij jou past. Maar, de methodes hebben allen on-geveer eenzelfde verloop. Die begint met het opzoek van het trauma - in alle hevigheid en intentie die het met zich mee brengt. We beperken dat tot één sessie. Dat is een zware sessie waar in korte tijd heel veel gebeurt. Dat moment is nodig om er in de rest van de behandeling van weg te groeien.

Vragen over angst

Heeft u een vraag over uw angsten? Bekijk het het forum over angst psychologie. Meerdere psychologen zijn hier op actief die graag al je vragen willen beantwoorden.

Herken je jezelf en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag over de behandeling van je angstklachten? Bel dan voor een afspraak of stuur even een mailtje naar psycholoog Brasschaat ter attentie van Veronika Sjinkarenko.