Therapie in Brasschaat

Waarom nu?

Ik gebruik ons eerste gesprek om een beeld te krijgen van (1) je klacht, (2) dit moment en (3) jij als mens. Tegelijkertijd hoop ik dat je mij ook een beetje leert kennen. Dat je begrijpt hoe ik werk en dat je een goed gevoel hebt bij onze samenwerking. In veel gevallen is de klacht best gemakkelijk uit te leggen.

Ik wil dan ook graag weten waarom je nu bij me komt. Wat er vandaag anders is dan twee weken geleden. Vaak is dat voor cliënten een goed eerste uitzicht op zichzelf. Want inderdaad, waarom eigenlijk nu?Ik probeer zeker net zo veel te weten te komen over wat er goed gaat als wat er mis is. Om een goede inschatting te kunnen maken van het te verzetten werk én de weg die je te gaan hebt, moet ik wel weten wat je kunt.

Wat belangrijk is voor mij, is dat je tevreden bent over onze samenwerking. Daarom staat wat jij verwacht van de begeleiding centraal.

Behandelplan

De tweede keer dat we elkaar zien, krijg je een behandelplan van me. Daarin staat wat jouw doel is en hoe we hem kunnen bereiken. Als we samen aan de slag gaan zullen we elke twee of drie afspraken evalueren en kijken hoe je je ontwikkelt ten aanzien van dit plan.

Je kunt met heel uiteenlopende klachten terecht voor therapie bij Psycholoog Brasschaat. Meer weten over verschillende klachten en therapieën? Klik op één van de volgende links:

Jij bepaalt die groei. Ik stimuleer je, houd je een spiegel voor, help je inzien wat vaste patronen zijn in je leven. Zo ontwikkelt zich een behandeling op maat, waarbij ik in- en aanvul wat jij nodig hebt. Zo groei je stap voor stap naar een nieuwe situatie. Maar dat niet alleen, je leert ondertussen veel van jezelf en wat je allemaal kunt. Daar heb je nog lang na de behandeling heel veel aan.

Ik zal dus altijd een mix maken van verschillende stijlen, om zo dicht mogelijk bij de voor jou meest succesvolle behandeling te komen. Geen twee cliënten zijn gelijk, geen twee behandelingen zijn gelijk. Toch zijn er een aantal momenten en methoden die vaker terugkomen.

Niet één methode

Voor de meeste klachten, vragen en problemen bestaan meerdere methoden. De ene is niet beter dan de andere - ze verschillen in stijl meer dan in succes. Welke methode, of vaak ook slechts een deel van een methode, we gebruiken hangt af van jou. Wat past het best, in welke werkstijl voel je je het beste thuis?

Een behandeling die bij je past

De manier waarop ik behandel gaat helemaal uit van jou. Van je klacht of vraag natuurlijk, maar ook van je kwaliteiten. Je kunt het zo zien: je weg uit deze situatie is een weg van persoonlijke groei. Die kan ik je niet opleggen, we ontwikkelen (of herontdekken) de vaardigheden de je al in je hebt.

Veel terugkomende technieken

Oplossingsgerichte therapie

Klassieke therapie is gericht op je klachten, op waar de fouten zitten, waar het misgaat. We proberen oorzaken te vinden, we analyseren. En dat werkt vaak heel goed. Maar in veel gevallen kun je je natuurlijk ook richten op de oplossing, op waar je kracht zit, waar het goed gaat. Zonder je klacht tekort te doen, werk je vanuit jouw talenten naar een oplossing toe. Hierdoor groeit het vertrouwen in jezelf en in eigen kunnen, waardoor je weer grip ervaart op je heden en toekomst. Mensen zijn vaak verrast als ze ontdekken wat ze al wel kunnen en in het verleden al hebben gedaan om hun moeilijkheden te boven te komen.

Cognitieve therapie

In de behandeling werken we vaak met cognitieve gedragstherapie. Wat houdt dat in? Nou, cognitief betekent gedachten en gedrag natuurlijk hoe je je gedraagt. Veel klachten vinden hun oorsprong in gedachten die je gedrag bepalen. Maar veel van die gedachtenkronkels kloppen eigenlijk helemaal niet. Om er achter te komen welke gedachten veel beter passen (en die je meteen helpen in jouw situatie) ga je zelf op onderzoek. Je komt er proefondervindelijk achter wat er zou gebeuren als je de dingen eens anders deed. Is het wel zo eng? Voelt het wel zo raar? Reageren ze wel zo anders? En hoe voelt het voor jou?

Cliëntgerichte therapie

Cliëntgerichte psychotherapie is gericht op de persoon. Je klacht is het ver-trekpunt, maar jij bent het belangrijkste onderdeel van de behandeling. Voordeel van deze behandeling is dat je niet zozeer aan de klacht werkt, als wel aan persoonlijke groei. Dat is voor veel cliënten een veel fijnere positievere insteek.

Wat ik voor jou kan doen...

Heb je nog vragen of wil je weten wat ik voor jou kan doen? Bel voor een afspraak of stuur even een mailtje ter attentie van Veronika Sjinkarenko.