Over psychologen, klachten, problemen en vragen

Wanneer en waarmee naar een psycholoog?

Je kunt met veel vragen, klachten en problemen terecht bij een psycholoog. Misschien heb je wel een heel concreet probleem waar je iets aan wilt doen, maar het kan ook goed dat je een meer algemene vraagstelling hebt.

Het geheel van jij

Alhoewel je bij een psycholoog vooral aan je innerlijk werkt, gaat het niet alleen daarover. Bijna alle psychologen gaan uit van jou als mens; lichaam én geest. Veel psychische klachten hebben ook fysieke symptomen; van kramp in je nek tot een burnout. Sommige cliënten komen juist met een fysieke klacht - slapeloosheid, vermoeidheid, pijn in het lichaam. Klachten waar maar geen oorzaak voor gevonden wordt bij de huisarts. Logisch, want de oorzaak kan zeer complex zijn.

Niet zelf puzzelen

In veel gevallen heeft een client wel een vermoeden in welke hoek zijn of haar klachten liggen. Toch is het moeilijk, zo niet onmogelijk, om zélf de diagnose te stellen. Ik raad iedereen met klem aan daar niet aan te beginnen. Je kunt jezelf een hoop onnodige rompslomp op de hals halen als je via vrienden, een artsenbezoek en heel veel internetten zelf probeert je klacht te typeren. Vaak kom je echt tot de verkeerde conclusies en maak je je misschien onnodig bezorgd.

Wacht niet te lang

Uit ervaring weet ik twee dingen. De eerste is dat iedereen die zich vragen stelt omtrent zijn innerlijk daar hele goede redenen voor heeft (zelfs al weet je ze zelf nu nog niet). Je hoeft niet precies alles te weten voordat je om hulp vraagt. Dat is dan ook mijn tweede: dat het onnodig en vaak ook onverstandig is om te lang te wachten met het benaderen van een specialist, de psycholoog.

Erg genoeg

Is het wel erg genoeg met me? Stel ik me niet aan? En, kom op, er zijn genoeg mensen die het veel erger hebben, ik heb toch niks gebroken? Het is vrij makkelijk je innerlijk te bagatelliseren, maar jij weet als geen ander dat je kop in het zand steken geen optie is. Als het niet goed gaat, gaat het niet goed. Ook al wil je nog zo graag van niet.

Dat je hier bent, is reden genoeg

Je bent hier op deze website. Dat wil zeggen dat je vragen of problemen hebt. Zoiets van jezelf weten is een grote stap. Het wil ook zeggen dat je je realiseert dat je dit niet alleen kunt. Dat is een nog veel grotere stap. Nu is het zaak een psycholoog te vinden die bij je past. Misschien draal je nog wat rond in zelf-diagnose, twijfel, of onzekerheid - in dat geval wil ik je met klem verzoeken niet te lang te wachten. Psychische klachten zijn hetzelfde als fysieke: als je er niks aan doet wordt het alleen maar erger.

Wil je meer weten of heb je een specifieke vraag over jezelf?

Bel me voor een afspraak of stuur mail naar Psycholoog Brasschaat - Veronika Sjinkarenko.